Geschiedenis van de groep Oude Volksambachten Nu vzw

1970

Een vijftal ambachtslieden, namelijk de mandenvlechter “Langen Tuur” Agneessens, de doedelzakpijpendraaier Victor Nerinckx, de keramieker Dries Vandenbroeck, de kantwerkster Ida Dewerie, de speculaasvormsnijder Herman Dewit en zijn Kliekske demonstreerden in het “Oude Dorp” van Huizingen hun ambacht.

Het initiatief bleek een zodanig succes, dat de groep werd uitgenodigd in het Kasteel van Gaasbeek door Dr Renson de toenmalige conservator.

Aldaar werd de groep “ontdekt” door ‘Salons Georges’ uit Leuven en lag de weg verder open naar de gerenomeerde internationale hotels in Brussel nl. Hilton en Sheraton. Daar bereikte de groep “Oude Volksambachten Nu” een internationaal publiek.

Geleidelijk sloten meer ambachtslui bij de groep aan. Tegenwoordig demonstreert de groep een twaalftal verschillende ambachten en oude beroepen in binnen- en buitenland.

1974

De officiële oprichting van de vzw. ”Oude Volksambachten Nu” Tot op heden

Na zovele jaren blijft de organisatie op aanvraag demonstaties van twaalf verschillende ambachten aanbieden, zowel in binnen- als in buitenland (Duitsland, Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland).

home